Uusien näytelmätekstien juhlakatselmus 4.-5.8.2018

Nuori Näyttämö 2016-2018 hankkeen huipentuma on näytelmätekstien katselmus, joka pidetään Tampereen Työväen Teatterissa 4.-5.8.2018.

 Valtakunnalliseen konseptiin osallistuivat Suomen Kansallisteatteri, Helsingin Kaupunginteatteri, Tampereen Työväen Teatteri, Kotkan kaupunginteatteri, Kemin kaupunginteatteri sekä Mikkelin Teatteri ja Varkauden Teatteri. Näissä teattereissa vietettiin 27 nuorten ryhmän voimin paikallisfestivaalit keväällä 2018.

Uudet näytelmät ovat Pipsa Longan Tuntemattoman eläimen jäljet, Veikko Nuutisen On isis ja Gunilla Hemmingin Carmina. Lisäksi on suomennettu ruotsalaisen Rasmus Lindbergin kirjoittama Sannas sanna jag, suomennettuna Ainon aito mä.  

Näytelmistä toimitetaan antologia Viisi näytelmää Fem pjäser, joka sisältää myös englanninkielisen Nevadaland-tekstin.  Antologia on myynnissä Tampereella Salmelaisen näyttämön ala-aulan lipunmyyntipisteessä. Festivaalihinta 10€.

Lauantai 4.8.

Kellariteatteri

klo 11.00 – 12.00 Tuntemattoman eläimen jäljet

Harrastajateatteri Henkireikä, Haukivuori

Käsikirjoitus: Pipsa Lonka

Ohjaaja: Sanna Saloviin

Millaista on kohdata kuoleman outous ja toisaalta jokapäiväisyys? Näytelmä katsoo elämisen suruun kuin luupin läpi ja nostaa eteemme kiteytyneitä hetkiä nuoren tytön elämästä, kun tämä kohtaa ensimmäisen kuolemansa. Kuoleman kohtaaminen aiheuttaa mykistymistä, mutta myös arkisen elämänilon syventymistä.

 

Eino Salmelainen

klo 12:30 – 13:30 On isis

Teatteri Koomaa, Keminmaa

Käsikirjoitus: Veikko Nuutinen

Ohjaus: Hanna Littow

On isis on näytelmä alkavasta vanhemmuudesta. Onko isyys ihana vallankumous vai synkkä elinkautistuomio? Mies pelkää etuoikeutetun elämänsä olevan ohi. Hän alkaa nähdä ympärillään hirviöitä – toisia isiä, joihin on mahdoton samaistua.

 

Kellariteatteri

klo 15:00 – 15:50 Tuntemattoman eläimen jäljet

Kotkan Nuorisoteatteri

Käsikirjoitus: Pipsa Lonka

Ohjaus: Henni Kiri

”Ei maailma mahdu kieleen”
Pipsa Longan näytelmä tarjoaa sydänjuuria ravistavan kauniin kielimaailman esityksen tekijälle ja kokijalle. Kuoleman edessä on vaikeaa löytää sanoja. Esityksessä viipyilemme hetkissä ja haluamme kertoa siitä, kuinka elämän rajallisuus kiinnittää meidät elämän arvoon ja kauneuteen.

 

Eino Salmelainen

klo 17:00 – 18:00 Ainon aito mä

Squad#1, Tampere

Käsikirjoitus: Rasmus Lindberg

Ohjaus: Netta Neva, Janita Sorvamaa

Rasmus Lindbergin käsikirjoittama näytelmä kertoo nuoren tytön traagisen kasvutarinan, jonka karuimpia hetkiä on höystetty huumorilla. Painostavan vapaakirkon jäsenenä ja alkoholisti-isänsä laiminlyömänä Aino ei vaivaudu etsimään valonpilkahdusta. Sitten kuvaan astuu Ainon aito mä.

 

Tampereen ylioppilasteatteri

klo 20:00 – 22:00 Nevadaland (ensi-ilta)

The Nordic countries have co-founded a new nation: Nevadaland. Nevadaland is blooming compared to the rest of the slowly collapsing world, that has become uninhabitable Westland. To make the growth and welfare a status quo Nevadaland has built a wall around it, enclosing itself with the riches of the nature, technology and knowledge. The management has promised to enlarge the nation and help the rest of the world, when the time will be right for it. But will they keep the promise?

Pohjoismainen yhteistyö: Nuori Näyttämö, LÄNK, DUS

Käsikirjoitus: Otto Sandqvist, Felicia Ohly, Agate Øksendal Kaupang

Ohjaus: Topi Marin

 

 

Sunnuntai 5.8.2018

Tampereen ylioppilasteatteri

klo 11:00 – 13:00 Nevadaland

 

Eino Salmelainen

Tapiolan musiikkilukio, Espoo

klo 14:00 – 16:00 Carmina

Käsikirjoitus: Gunilla Hemming

Ohjaus: Anna Marin, Tuula Tikkanen, Jari Huvila, Aleksi Ojala

Carmina kertoo tarinan nuoresta naisesta tehokkuutta ja menestystä ihannoivassa ajassa, jossa nuorten on edettävä yksin ja kyynärpäitä käyttäen. Carmina on myös tarina yksinäisyydestä, oman paikan ja merkityksen etsimisestä sekä kuplan puhkeamisesta.

 

Klo 16:00 –17:30

Murros-foorumi ja festivaalin päätös, TTT, Klubi

Mitä nuoret tahtovat teatterista? Millaista teatteria nuorten mielestä kannattaa tehdä? Millainen teatteri puhuttelee, on arvokasta? Mikä on teatterin muoto ja tarkoitus? Miten teatteri pysyy hengissä? Pitääkö pysyä hengissä?

Murros-foorumiin osallistuu 5–6 aktiivista teatterinuorta, jotka parin päivän ajan pohtivat erilaisista näkökulmista teatteritaiteen tulevaisuutta. Nuorten työskentelyä fasilitoi teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija Elina Kilkku. Työpajamainen työskentely päättyy nuorten laatimiin teatteriteesien julkaisemiseen Tampereen Työväen Teatterin Klubin keskustelutilaisuudessa. Teesit annetaan tiedoksi kaikille Suomen ammattiteattereiden johtajille. Työskentelyn fasilitoi graafisesti Raquel Benmergui, jonka piirtämä esitys on nähtävillä TTT:n isossa aulassa teatterikesän ajan.
Tervetuloa!

 

Lipunmyynti:

Ennakkovaraukset paivi@tnl.fi

Lauantai 4.8.

Eino Salmelainen klo 10-17 / Tampereen Ylioppilasteatteri klo 18-20

Sunnuntai 5.8.

Tampereen Ylioppilasteatteri klo 10-11 / Eino Salmelainen klo 12-14

 

Liput kaikkiin esityksiin 10 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Info:

tuottaja Rosilo Inke 040 560 8607 nn@tnl.fi

Tuottaja Vuorinen Päivi 044 536 1234 paivi@tnl.fi

Share