27 nuorten teatteriryhmää yhteistyöhön ammattiteattereiden kanssa

Nuori Näyttämö 2016–2018 osallistujat valittu

Nuori Näyttämö on teatterikonsepti, jossa nuoret harrastajat tekevät kahden vuoden ajan yhteistyötä omilla lähialueillaan sijaitsevien ammattiteattereiden kanssa. Yhteistyö huipentuu paikallisesti kuuteen teatterifestivaaliin, jolloin koko Suomen alueella nähdään kantaesityksinä neljästä näytelmästä 27 eri tulkintaa. 13–19-vuotiaat nuoret ovat valinneet esitettäväkseen jonkun kolmesta hankkeelle kirjoitetusta ja yhdestä suomennetusta näytelmästä. Uudet tekstit on tilattu Suomen eturivin näytelmäkirjailijoilta.

Pipsa Longan Tuntemattoman eläimen jäljet katsoo elämisen suruun ja nautintoon kuin luupin läpi ja nostaa eteemme kiteytyneitä hetkiä nuoren tytön elämästä, kun tämä kohtaa ensimmäisen kuolemansa: sukulaisen poismenon.

Veikko Nuutisen teksti On isis kysyy, millaista on tulla isäksi. Onko se ihana vallankumous vai synkkä elinkautistuomio? Miten isyyteen voi valmistautua? Onko siihen olemassa käyttöohjetta, ja voiko itsestään koota isän yhtä helposti kuin Ikean lastensängyn.

Gunilla Hemmingin Carmina-tekstin päähenkilö on nuori tyttö, jonka vanhemmat vilkuttavat hyvästit ja lähtevät turistilennolla Marsiin. Nyt hänen pitäisi löytää elämälleen suunta ja tehtävä. Eväät ovat olemassa. Kolme bisnesenkeliä lahjoittivat hänelle jo kastejuhlissa hyödyllisiä taitoja: innovaatiokyvyn ja voitonmetsästysvainun.

Neljäs teksti on alun perin kirjoitettu Ruotsin LÄNK-hankkeelle ja suomennettu nimellä Ainon aito mä (Sannas sanna jag). Tämä näytelmä on hurja teatterillinen leikki, joka tempaisee teini-ikäisen Ainon irti kodin kiihkouskovaisesta henkisestä ilmapiiristä. Kirjoittaja on Rasmus Lindberg.

Vuosina 2016–2018 hankkeessa on mukana seitsemän ammattiteatteria. Helsingistä mukana olevat teatterit ovat Suomen Kansallisteatteri sekä Helsingin Kaupunginteatteri.

Kansallisteatterin kanssa yhteistyön aloittavat seuraavat ryhmät: Teatteriryhmä Into Annantalosta, Teatteri ILMI Ö:n Tukiranka, Hyrdet ja Järdet, Olarin lukion Solaris-ryhmä, Vaskivuoren lukion ryhmä sekä Salon Teatterikoulu.

Helsingin Kaupunginteatterin kanssa yhteistyössä työskentelevät: Havukosken koulun draamaryhmä, JäTe-nuoret Järvenpäästä, Kallion lukio, Martinlaakson lukio, Tapiolan lukion musiikkilinja sekä Teatteriryhmä Werner Porvoosta ja Annantalon ryhmä nimeltään Vire.

Pohjoisin osallistuva teatteri on Kemin kaupunginteatteri, joka käynnistää yhteistyön seuraavien ryhmien kanssa: Keminsuun Nuorisoseuran ryhmä, Kemin kaupunginteatterin nuorisolinja sekä Oulun taidekoulun kaksi ryhmää, Labyrintti sekä 16–17-vuotiaiden ryhmä.

Kotkan Kaupunginteatterin kanssa yhteistyöhön mukaan tulevat Kotkan Nuorisoteatteri, Haminan kansalaisopiston ryhmä ja Karhulan Työväennäyttämön nuoret.

Kaksi ammattiteatteria tähtää yhteiseen paikallisfestivaaliin, ja siihen osallistuvat ryhmät ovat Mikkelin Teatterissa Harrastajateatteri HenkireikäHaukivuorelta ja Mikkelin lukion Teatteri Tilaton, sekä Varkauden teatterissa Teatteriryhmä Nimettömät.

Tampereen Työväen Teatterin ryhmät ovat Loimaan Teatteri, ja tätä hanketta varten synnytetyt ryhmät Squad#1 ja (tyhjää)-teatteri sekä Tampereen seudun työväenopiston teatteriryhmä.

Valmiit esitykset nähdään huhti- ja toukokuussa 2018 pidettävillä paikallisfestivaaleilla ammattiteattereiden näyttämöillä.

Elokuussa 2018 pidetään Tampereen Teatterikesän alkupäivinä suuri Nuori Näyttämö päätösfestivaali Tampereen Työväen Teatterin kahdella näyttämöllä. Tämä on uusien nuortennäytelmätekstien juhlakatselmus, johon tullaan kutsumaan tulkinnat neljästä näytelmästä.

Nuori Näyttämö hankkeen valtakunnallisena toteuttajana toimii Työväen Näyttämöiden Liitto.

Yhteystiedot

tuottaja Inke Rosilo, nuori.nayttamo (at)  tnl.fi, 040-560 8607.

Toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen, annukka.ruuskanen ( at ) tnl.fi,  050-5403802

Share