Näytelmien esittelyt

Nämä neljä näytelmää eivät ole enää ladattavissa netistä tunnuksella.

Tarvittaessa ota yhteyttä nuori.nayttamo@tnl.fi, tuottaja Inke Rosilo.

Näytelmät
Gunilla Hemming: Carmina

Mikä nyt eteen, Carmina? Vanhempasi vilkuttivat hyvästi ja lähtivät turistilennolla Marsiin. Nyt 18-vuotiaan Carminan pitäisi löytää elämälleen suunta ja tehtävä. Eväät ovat olemassa. Kolme bisnesenkeliä lahjoittivat hänelle jo kastejuhlissa hyödyllisiä taitoja: innovaatiokyvyn ja voitonmetsästysvainun.
Ja jonkin kolmannen salaisen lahjan. Näiden siivittämänä Carmina ponkaisee nuoreksi yrittäjäksi ja saa pian itse pääministeriltä kunniakirjan. Puolessa vuodessa Carmina ehtii hämmästyttävästi valloittaa bisnesmaailman ja tulla miljonääriksi! Mutta mihin johtaa tämä Tronald Dumpin viitoittama tie? Carminan, Klausin ja Pikkusiskon tarinassa on mukana hurjaa fantasiaa ja karmaisevan veristä totuutta.

Suomennos Juha Siltanen

Hur ska det gå nu, Carmina? Dina föräldrar vinkade glatt farväl och steg ombord på ett turistflyg till Mars. Nu borde den 18-åriga Carmina hitta sitt livs uppgift och mening. Visst har hon bagage för färden. Tre businessänglar gav henne de alltid lika nyttiga faddergåvorna innovationskapacitet och profitjaktsinsitinkt. Och så en tredje hemlig gåva. Så när Carmina blir rekordsnabbt framgångsrik entreprenör och får motta statsministern hedersdiplom! På ett halvår har Carmina slagit hela businessvärlden med häpnad och blivit miljonär. Men vart leder vägen med Tronald Dump som ledstjärna? Berättelsen om Carmina, Klaus och Lillasyster är till hälften fria fantasier och till andra hälften blodig verklighet.

Rasmus Lindberg: Ainon aito mä

Teini-ikäinen Aino on kirjoittanut näytelmää siitä, kuinka hän pakenee vapaaseurakuntaan kuuluvasta perheestään. Aino kertoo meille näyttelijöiden välityksellä omasta varttumisestaan tämän riivatun yhteisön sisällä. Eräänä päivänä Ainon valtaa toisenlainen riivaus, hänen ”aito mä” ilmaantuu ja ajautuu välittömästi ristiriitaan perheen ja kirkon arvojen kanssa. Aino päättää valita toisenlaisen uudelleentulkinnan, sen mukaisen mikä miellyttää enemmän häntä itseään. Tämä uustulkinta sisältää muun muassa veitsitappelun sensuroiduilla kirosanoilla sekä gorillan, joka laulamalla tulkitsee uudelleen erään kissan kuoleman ja kloonisodan.

Suomennos Liisa Urpelainen

Sannas sanna jag

En ung tjej Sanna har skrivit en pjäs om sin flykt från sin familjs frikyrka. Sanna tilltalar oss genom skådespelarna och berättar genom dom om sin uppväxt i en besatt frikyrkomiljö. Men en dag i tonåren blir Sanna besatt på ett annat sätt, hennes ”sanna jag” dyker upp och hamnar direkt på kollisionskurs med sin familj och sin kyrkas värderingar. Sanna väljer att återge händelseförloppet i enlighet med vad hon gillar att se själv vilket bland annat innefattar en knivfajt med censurerade svordomar, en gorilla som sjungande återberättar en katts frånfälle samt ett klonkrig.

Pipsa Lonka: Tuntemattoman eläimen jäljet

Mitä meistä jää jäljelle? Millaista on kohdata kuoleman outous ja toisaalta jokapäiväisyys?
Näytelmä katsoo elämisen suruun ja nautintoon kuin luupin läpi ja nostaa eteemme kiteytyneitä hetkiä nuoren tytön elämästä, kun tämä kohtaa ensimmäisen kuolemansa: etäisen sukulaisen poismenon. Kuoleman kohtaaminen aiheuttaa mykistymistä, mutta myös arkisen elämänilon syventymistä. Oma perhe ja omat ystävät auttavat kykyjensä mukaan, kun tyttö käy läpi kuolemiseen liittyviä riittejä. Mutta jotkut oivallukset hänen on tehtävä yksin. Kertomusta halkovat muistikuvat toisten eläinten kuolemista. Kuolevaisuus on yllättävän tuttua ja arkipäiväistä, kun katseen siirtää eläimiin, joiden rinnalla elämme.

Veikko Nuutinen: On isis

Naisen mahassa tikittää pommi, joka räjähtää hetkenä minä hyvänsä. Mies saa tietää tulevansa isäksi. Hän ahdistuu ja pelkää mukavan ja etuoikeutetun elämänsä olevan ohi. Mies alkaa nähdä ympärillään hirviöitä, toisia isiä, joihin on mahdoton samaistua. On isis –teksti kysyy millaista on tulla isäksi. Onko se ihana vallankumous vai synkkä elinkautistuomio? Miten isyyteen voi valmistautua? Onko siihen olemassa käyttöohjetta ja voiko itsestään koota isän yhtä helposti kuin Ikean lastensängyn. Mistä kaikesta vanhempana on luovuttava ja antaako isyys muutakin kuin kroonisen univelan, möhömahan ja huolen lapsen hengissä säilymisestä? On isis on näytelmä isäksi kasvamisesta ja alkavasta vanhemmuudesta. Se on myös näytelmä, jossa kukaan ei kuole, ei edes isä.

Share